Informaţii despre Mărişel - jud. Cluj

Categorii de informaţii:

Localizare geografica

Informaţii despre Mărişel - jud. Cluj

Prezentare geografica

Comuna Marisel este asezata pe un platou inalt din componenta Muntilor Gilaului, la o distanta de 50 de km de Cluj-Napoca si la o altitudine de 1150-1250 m. In Marisel se poate ajunge din Cluj - Napoca, prin comuna Gilau, pe DJ 107P, DJ 107T si din Huedin, prin comuna Belis, pe DJ 107P si DJ 108. Prima atestare documentara a comunei dateaza din anul 1805. Referiri cu privire la locurile si crangurile din Marisel, dateaza din secolele XVI-XVII-lea, in legatura cu Cetatea Gilaului, ajunsa in posesia principilor transilvaneni, iar din 1663 in stapanirea familiei Banffy. Relieful comunei este format din suprafete usor ondulate si culmi rotunjite, vai adanci, cu versanti abrupti, cu ape repezi si baraje in miniatura, mai ales in partea de nord si de sud. Formele cele mai inalte de relief, numite de localnici dealuri, sunt : Dealul Fantanele de 1341m, Dealul Copcei de 1289m si Dealul Arsuri de 1238m.

Economie

Principala activitate economica o constituie munca in agricultura, producerea si recoltarea furajelor si cresterea animalelor, prelucrarea primara a lemnului. Cea mai importanta cultura a zonei este cartoful. Majoritatea afacerile dezvoltate in localitate sunt in domeniul prelucrarii lemnului si comertului. Potentialul turistic al zonei a crescut in ultimii ani datorita faptului ca Mariselul a fost declarat localitate rurala ecologica (produse alimentare, pasuni si paduri ecologice) precum si datorita existentei unor arii protejate. De interes turistic deosebit sunt zonele: rezervatia Maguri-Racatau; amenajarile hidrografice de pe Somesul Cald si de pe Somesul Rece; defileul Somesului Rece; rezervatia naturala Padis ; crucea Iancului; cascada Valul Miresei, pietrele Albe; lacurile de acumulare Tarnita si Fantanele.

Strategie locala

La nivelul administrației publice locale a comunei au fost initiate demersurile pentru infiintarea unei fabrici de brichetare a rumegusului, prin concesionarea unei suprafete de teren in scopul amplasarii fabricii. In ceea ce priveste valorificarea energiei eoliene, recent a fost incheiata o asociere in participatiune a Consiliului Local Marisel, in vederea construirii unui parc energetic eolian in Dealul Arsurii. "Strategia privind dezvoltarea economica, sociala si de mediu a comunei Marisel, 2008- 2013" adoptata prin Hotararea Consiliului Local nr. 9 din 13 martie 2008, prezinta viziunea asupra dezvoltarii comunei Marisel pentru urmatorii cinci ani. Printre principalele obiective se numara declararea comunei Marisel statiune turistica, constructia unui parc energetic eolian, amenajarea partiei de schi Copcea - Margine, in cadrul Programului “Superschi in Carpati”, construirea unei baze turistice, sportive si de agrement in zona Magurita, amenajarea zonei turistice “Tacla Gavrii”.

Oportunitati

In domeniul social-ingrijire:parc pentru copii, sala de sport. Productie domestica si gospodarie: comunitatea locala dispune de o bogatie naturala prea putin exploatata: plantele medicinale, fructele de padure, ciupercile. Toate aceste produse necesita culegere, prelucrare si desfacere. Nu in ultimul rand, apicultura este si ea bine reprezentata in zona.Se mai poate investi in firme de prelucrarea lemnului sau in microferme animale. Trebuie luata in calcul si comercializarea produselor artizanale locale, sau infiintarea unui atelier reparatii-intretinere pentru masini si utilaje. Turism: agroturismul si turismul ecologic pot fi practicate cu succes. Se poate investi si in terenuri de agrement sau in dezvoltarea de servicii turistice, ca excursii organizate, sau circuite. Trebuie avuta in vedere si inchirierea/vanzarea de articole sportive (barci gonflabile, articole pentru inot sau pescuit, articole de iarna). In zona exista o partie de schi si lacuri de acumulare. In apropiere se organizeaza evenimente ca „Raliul Avram Iancu”, sau „ Zilele muntelui”. In zona exista efective importante de ursi, lupi, vulpi, porci mistreti sau caprioare. Domeniile de vanatoare se pot dovedi extrem de profitabile. Pe Lacurile de acumulare Belis, Tarnita si raurile aferente, se poate practica pescuitul.

Statistici

Sate componente:

Marisel, Copcea, Stanesti, Costesti, Rosesti

Populaţia:

Total locuitori: 1786

Femei:

Beneficiari FAR

Nr. cursanti: 27

Nr. absolventi: 27

Website:

Comuna Mărişel

Mărişel

25 comentarii

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.